Koordag 2018

P1120936_1280pxTijdens de jaarlijkse koordag zoekt VivaVox de verdieping op het gebied van zingen. Op 10 februari nam muziekdocent Dini Buis-Santing ons mee naar de wereld van ‘dun zingen’, de juiste zanghouding, zingen met het hele lichaam en andere vaardigheden waar je als koorzanger heel veel aan hebt. Uiteraard werd er ook gesleuteld aan enkele stukken uit het repertoire – en het klonk als een klok!

Foto’s hier!

Deel deze pagina:

Cantiones Natalitiæ

P1120922_1280pxHet kerkje van Friens zat tot de laatste plaats vol op de avond van 19 december – het traditionele kerstconcert van VivaVox. Samen met de gastzangers van het kerstproject verzorgden we een avond met kerstmuziek die niet gauw grijsgedraaid raakt. Met vooral kerstliederen uit de 16e en 17e eeuw, maar met een uitstapje naar de 14e eeuw. Dirigent Alie van Veldhuizen zorgde zoals altijd voor een puike voorbereiding en dirigeerde het ensemble. Auke de Boer bespeelde het kabinetorgeltje van de kerk in Friens. We sloten af met een al even traditioneel samenzijn met alle aanwezigen, onder het genot van glühwein en andere versnaperingen.

Na het kerstreces gaan repeteren we muziek van rond de 80-jarige oorlog; voor ons voorjaarsconcert op 3 juni 2018, in het kerkje van Boksum!

Bekijk hier de foto’s van  het kerstconcert!

Deel deze pagina:

VivaVox brengt kerstmuziek uit 16e en 17e eeuw naar Friens

Vocaal ensemble VivaVox presenteert zijn jaarlijkse kerstconcert met bekende en minder bekende kerstmuziek. Het concert vindt plaats op dinsdag 19 december 2017, 20.00 uur in het kerkje van Friens (bij Jirnsum).

VivaVox zingt minder bekende muziek van Spaanse componisten en componisten uit de lage landen. Het thema is cantiones natalitiæ: kerstliederen die zowel in het Latijn als in de volkstaal, het Nederlands, gezongen werden. De Latijnse benaming is ontleend aan de titels van een aantal bundels uit Antwerpen.

Op historisch, maar óók op muzikaal gebied vormden de 16e en 17e eeuw een interessante tijd. In de lage landen waren componisten zoals vader en zoon Sweelinck actief; Spanje kon in deze periode bogen op grote componisten zoals Tomás Luis de Victoria en Christobal de Morales. Van deze componisten zullen werken ten gehore worden gebracht.

Vocaal ensemble VivaVox zingt wereldlijke en geestelijke muziek uit middeleeuwen en renaissance. Het kerstensemble van VivaVox telt twintig zangers en staat onder muzikale leiding van Alie van Veldhuizen. Aan het concert wordt meegewerkt door organist Auke de Boer.

Aan het slot van het concert volgt een gezellig samenzijn met toepasselijke lekkernijen en glühwein.

De entreeprijs bedraagt € 5; kaarten aan de zaal.

Deel deze pagina:

Muziek uit de Spaanse Oorlog

De 80-jarige oorlog! 1568-1648. Een bijzondere periode in de Nederlandse geschiedenis. Nederland deed wat nog nóóit een land had gedaan: de soevereine vorst kreeg zijn congé en Nederland ging zelfstandig verder als republiek. Het was de tijd van de grote godsdiensttwisten: het katholicisme tegenover het protestantisme. De tijd van economische expansie: denk bijvoorbeeld aan de oprichting van de VOC. De Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met deze roerige periode.

Ook op muzikaal gebied een interessante tijd. Zowel in de lage landen als in Spanje.

VivaVox kiest deze periode als thema voor het nieuwe seizoen.

Het zomerconcert in 2018 zal bestaan uit muziek van Spaanse en Nederlandse componisten. Zoals Guerrero, Victoria en Morales. Maar we besteden ook aandacht aan Geuzenliederen, onder meer  uit de verzamelbundel Nederlandtsche gedenck-clanck van Adriaen Valerius.

Ook bij het kerstconcert 2017 zingen we muziek van Spaanse componisten en componisten uit de lage landen. Muziek die Cantiones natalitiæ genoemd worden. Dit zijn kerstliederen die zowel in het Latijn als in de volkstaal, het Nederlands, gezongen werden. De Latijnse benaming is ontleend aan de titels van een aantal bundels uit Antwerpen.

Meezingen? Kijk hier!

[Afbeelding: Musicerend gezelschap bij toortslicht, Johann Theodor de Bry, naar Pieter de Jode, naar Adam van Noort, 1596, Rijksmuseum]

Deel deze pagina:

Op naar het nieuwe seizoen

Ons concert Canterò! op 28 mei was een succes, mede dankzij HetConsort3.0. De leden van VivaVox hebben daarna nog een avond ontspannen een aantal ‘gouwe ouwe’ renaissancemuziekstukken samen gezongen  – VivaVox is nu met zomerreces. Op dinsdag 29 augustus gaan we weer van start met een nieuw seizoen. Waarin we nieuw repertoire gaan oefenen voor een concert in het voorjaar van 2018.

Kerst

Al is het hoogzomer – we denken nu alweer na over de kerst. Ook dit jaar hebben we een leuk kerstkoorproject in de planning: een relatief beperkt aantal repetities en één sfeervolle uitvoering. We zingen oude kerstmuziek en andere renaissancemuziek die past in de kerstsfeer. Dat zijn gegarandeerd geen grijsgedraaide nummers! Data zijn nu nog niet bekend; houd onze website en/of onze Facebookpagina in de gaten!

Na de zomer meezingen met de altijd weer even verrassende als welluidende koormuziek uit vooral de 16e en 17e eeuw? Een kennismaking kan altijd!

Deel deze pagina:

Stereo in de San Marco

Ons concert ‘Canterò!’ staat voor de deur – en daarom kwamen de VivaVoxers op zaterdag 13 mei bij elkaar om de muzikale puntjes op de i te zetten.

In het concert gaan we op de Italiaanse toer. Veel muziek van ‘Canterò!’  heeft te maken met Venetië. Om precies te zijn met de San Marco-basiliek, in de renaissance hét centrum van muzikale vernieuwing. Cori Spezzati (dubbelkorigheid) is een muzikale stijlontwikkeling die in de 16e eeuw in de San Marco tot ontwikkeling kwam. Twee koren op de balkons met afwisselende muzikale partijen – je kreeg dan een soort stereo-effect, in deze grote kerk met zijn prachtige akoestiek. Dat doen wij dit jaar ook. In Oosthem, op 28 mei. VivaVox samen met de instrumentalisten van HetConsort3.0.Komt dat horen!

Deel deze pagina:

Workshop Canterò!

vlcsnap-2017-04-08-22h57m59s560_1280pxDe workshop ‘Canterò!’ van VivaVox op 8 april 2017 was de moeite waard. Boeiende toelichtingen van muzikale allesweter Auke de Boer, in rap tempo vijf stukken instuderen onder leiding van Alie van Veldhuizen. En dat met een VivaVox dat mét de bezoekers erbij ongeveer twee keer zo groot was als  normaal. Niet minder dan 28 zangers en zangeressen namen deel.

Een middag met veel muzikale achtergronden en veel zelf zingen. Aan het eind van de workshop sloten we af met een klein, snel ingestudeerd, concertje – voor onszelf en voor het selecte publiek. Voor de leden van VivaVox een plezierige kennismaking met mensen met belangstelling voor oude muziek, voor de bezoekers een kennismaking met de kleurrijke wereld van de renaissancemuziek.

Foto’s: hier!

Terugkijken:

Deel deze pagina:

Canterò!

Italiaanse muziek uit de renaissance! Liederen over de liefde, geestelijke muziek, maar ook boert en luim. VivaVox neemt u mee naar kleurrijke oude muziek met een Italiaans tintje. Zelf veel zingen – boeiende achtergrondinformatie.

Op zaterdagmiddag 8 april 2017 kunt u deelnemen aan een workshop om kennis te maken met muziek van vier eeuwen geleden. Muziek klonk in kerken, kroegen en kastelen, muziek hoorde bij het dagelijks leven.

Om te ervaren hoe dat was gaan we Italiaanse muziek zingen die bedoeld was voor ‘kerk en kroeg’. Daarbij wordt uitleg gegeven over de achtergronden van deze muziek.

We zingen een kyrie en gloria van Andrea Gabrieli en muziek over liefde en liefdesverdriet van o.a. Orlando di Lasso.

De workshop is bedoeld voor zowel beginnende als gevorderde koorzangers, die meer willen weten over deze muziek.

U bent van harte welkom om samen met de zangers van het vocaal ensemble VivaVox een middag te genieten van Italiaanse renaissancemuziek.

Aan het einde van de middag ronden we af met een klein concert voor onszelf en belangstellenden.

Workshopleiders: Auke de Boer (organist, beiaardier, muziekdocent) en Alie van Veldhuizen (koordirigent van het vocaal ensemble Vivavox en muziekdocent)

Klik voor meer informatie!

Graag aanmelden via: info@vivavox.nl  Het kan ook telefonisch bij Gerlof Otter (0515-413848) of Ineke Schulting (0566-602154 of 06-15830102).

Entree: € 10,00 pp

Deel deze pagina:

Kerstconcert 2016

Een vol kerkje in Friens op 20 december 2016, kaarslicht en kerstversiering, mooie kerstmuziek door het met projectzangers versterkte VivaVox en organist Carl Visser, en een bijzonder gezellige nazit met alle gasten, onder het genot van glühwein en andere kerstlekkernijen.

Het kerstconcert van VivaVox is een mooie traditie geworden voor vele vaste bezoekers en gelukkig ook elk jaar weer voor nieuwe belangstellenden.

VivaVox zong een programma van oude kerstmuziek én geliefde carols uit de Engelse traditie. Met op orgel Carl Visser en onder leiding van Alie van Veldhuizen. Jammer dat kerst maar één keer per jaar is…

(Foto: Wim Mendelts)

Foto’s: klik hier! 

Concert bekijken:

Deel deze pagina: