Koordag 8 december 2018

VivaVox repeteert wekelijks en af en toe wordt het koor ‘bijgeschoold’. Vandaag nam alt Netty Otter ons mee langs ontspannen zingen, goed ademhalen, bewust zijn van je instrument en veel andere manieren om het maximale uit je stem te halen. Met fijne oefeningen werd het een vrolijke dag waarop de VivaVoxers genoten van het samen maken van mooie muziek.

Bassen Frits en Frits (vooral Frits) hadden nog een verrassing meegenomen: een traktatie ter ere van Sinterklaas met een bijpassend gedicht, dat vol overtuiging werd voorgedragen door voorzitter Ineke. Een geslaagde dag!

Deel deze pagina:

VivaVox zoekt zangers voor Bourgondische muziek

PKN-kerk Friens

Vocaal Ensemble VivaVox zoekt liefhebbers van Bourgondische muziek uit de renaissance. Om die muziek zélf mee te zingen, wel te verstaan.

Het kleine ensemble zoekt versterking voor een langdurig project waarin Franse muziek van ca. 500 jaar geleden wordt gezongen. Er wordt gewerkt aan een programma met renaissancemuziek van de Bourgondische School. Deze muziekstroming geniet grote faam. Zoals de Italianen voorbeelden zijn in de beeldende kunst, zijn de Bourgondiërs dat voor de muziek. Muziek die een plezier is om te beluisteren én om te zingen! VivaVox kan bij alle stemgroepen ondersteuning gebruiken.

VivaVox repeteert op dinsdagavonden in het kerkje van Friens, bij Jirnsum.

Kijk rond op onze website voor meer informatie!

Deel deze pagina:

VivaVox gaat Bourgondisch!

Het thema voor ons nieuwe muzikale seizoen: het Bourgondische leven in de renaissance!

We gaan werken aan een programma met renaissancemuziek uit Frankrijk. De periode waarin het Bourgondische leven volop werd genoten. De Bourgondische School geniet grote faam. Zoals de Italianen voorbeelden zijn in de beeldende kunst, zijn de Bourgondiërs dat voor de muziek.

Franse componisten van zo’n 500 jaar terug schreven muziek die een plezier is om te beluisteren én om te zingen! We gaan aan de slag met muziek van onder meer Pierre Attaingnant, Pierre Certon, Clément Janequin, Claude le Jeune, Pierre Passereau, Claudin de Sermisy.

Luister bijvoorbeeld eens naar een uitvoering van “Il est bel et bon” van Passereau!

Ook meezingen? Kijk hier!

Deel deze pagina:

L’Homme Armé

vlcsnap-2018-06-04-21h37m59s062_1280pxDe gewapende man moet met vrezen – één van de muziekstukken die VivaVox op 3 juni 2018 ten gehore bracht in Boksum. En er was meer wapengekletter en diepe ellende: stukken van Valerius met een aanbeveling de Spanjaard om de oren te slaan, een stuk van Guerrero waarin St Caecilia de soldaten van Christus aanmoedigt de wapenrusting op te nemen, en een diepbedroefd Spanje dat het zonder troonopvolger moet stellen in Del Encina’s Trist’Espana. Geen wonder, als de 80-jarige oorlog de leidraad vormt voor het programma. Gelukkig was er ook lichtvoetiger muziek zowel van Spaanse als Nederlandse bodem. HetConsort3.0 begeleidde en soleerde, en verteller Jan Pasma vertelde het verhaal van de slag bij Boksum in 1586.

Alle lof van koor en publiek was er uiteraard voor dirigent Alie van Veldhuizen die alles in goede banen leidde, en de originaliteitprijs was er voor bassen Frits en Frits, die onverhoeds als een soort Blues Brothers op volstrekt eigen manier een couplet van Valerius kracht bijzetten.

VivaVox gaat nu met zomerreces, in september gaan we weer van start met een nieuw programma!

De foto’s: hier!

Deel deze pagina:

L’Homme Armé

Vocaal ensemble VivaVox zingt wereldlijke en geestelijke muziek uit middeleeuwen en renaissance.

We zingen op zondag 3 juni 2018 in de Sint-Margarethakerk in Boksum.

Het thema is muziek rond de 80-jarige oorlog. Rond de kerk van Boksum woedde op 17 januari 1586 de slag bij Boksum. Praktisch gesproken was dat een onderdeel van een uitgebreide plundertocht van Spaanse soldaten, die in Groningen gelegerd waren.

De muzikale rode draad wordt gevormd door liederen uit de “Nederlandtsche Gedenck-clanck” van Adriaen Valerius. Dit bekende boek is vooral een anti-Spaans en anti-katholiek pamflet. De tekst wordt afgewisseld met liederen, waarin God wordt geloofd en de Spanjaarden worden bespot.

Naast Nederlandse muziek zingt VivaVox ook Spaanse muziek uit dezelfde periode. Muziek die soms aansluit bij de contrareformatie zoals van de componist Tomas Luis de Victoria, maar er zal ook wereldlijke muziek klinken.

VivaVox staat onder muzikale leiding van Alie van Veldhuizen. Aan het concert wordt meegewerkt door Het Consort3.0 en Jan Pasma, verteller.

Toegang € 10,-, (tot 12 jaar gratis; CJP € 5,-). Kaarten alleen aan de zaal.

Deel deze pagina:

Koordag 2018

P1120936_1280pxTijdens de jaarlijkse koordag zoekt VivaVox de verdieping op het gebied van zingen. Op 10 februari nam muziekdocent Dini Buis-Santing ons mee naar de wereld van ‘dun zingen’, de juiste zanghouding, zingen met het hele lichaam en andere vaardigheden waar je als koorzanger heel veel aan hebt. Uiteraard werd er ook gesleuteld aan enkele stukken uit het repertoire – en het klonk als een klok!

Foto’s hier!

Deel deze pagina:

Cantiones Natalitiæ

vlcsnap-2017-12-23-21h50m14s800_1280pxHet kerkje van Friens zat tot de laatste plaats vol op de avond van 19 december – het traditionele kerstconcert van VivaVox. Samen met de gastzangers van het kerstproject verzorgden we een avond met kerstmuziek die niet gauw grijsgedraaid raakt. Met vooral kerstliederen uit de 16e en 17e eeuw, maar met een uitstapje naar de 14e eeuw. Dirigent Alie van Veldhuizen zorgde zoals altijd voor een puike voorbereiding en dirigeerde het ensemble. Auke de Boer bespeelde het kabinetorgeltje van de kerk in Friens. We sloten af met een al even traditioneel samenzijn met alle aanwezigen, onder het genot van glühwein en andere versnaperingen.

Na het kerstreces gaan repeteren we muziek van rond de 80-jarige oorlog; voor ons voorjaarsconcert op 3 juni 2018, in het kerkje van Boksum!

Bekijk hier de foto’s van  het kerstconcert!

Deel deze pagina:

VivaVox brengt kerstmuziek uit 16e en 17e eeuw naar Friens

Vocaal ensemble VivaVox presenteert zijn jaarlijkse kerstconcert met bekende en minder bekende kerstmuziek. Het concert vindt plaats op dinsdag 19 december 2017, 20.00 uur in het kerkje van Friens (bij Jirnsum).

VivaVox zingt minder bekende muziek van Spaanse componisten en componisten uit de lage landen. Het thema is cantiones natalitiæ: kerstliederen die zowel in het Latijn als in de volkstaal, het Nederlands, gezongen werden. De Latijnse benaming is ontleend aan de titels van een aantal bundels uit Antwerpen.

Op historisch, maar óók op muzikaal gebied vormden de 16e en 17e eeuw een interessante tijd. In de lage landen waren componisten zoals vader en zoon Sweelinck actief; Spanje kon in deze periode bogen op grote componisten zoals Tomás Luis de Victoria en Christobal de Morales. Van deze componisten zullen werken ten gehore worden gebracht.

Vocaal ensemble VivaVox zingt wereldlijke en geestelijke muziek uit middeleeuwen en renaissance. Het kerstensemble van VivaVox telt twintig zangers en staat onder muzikale leiding van Alie van Veldhuizen. Aan het concert wordt meegewerkt door organist Auke de Boer.

Aan het slot van het concert volgt een gezellig samenzijn met toepasselijke lekkernijen en glühwein.

De entreeprijs bedraagt € 5; kaarten aan de zaal.

Deel deze pagina:

Muziek uit de Spaanse Oorlog

De 80-jarige oorlog! 1568-1648. Een bijzondere periode in de Nederlandse geschiedenis. Nederland deed wat nog nóóit een land had gedaan: de soevereine vorst kreeg zijn congé en Nederland ging zelfstandig verder als republiek. Het was de tijd van de grote godsdiensttwisten: het katholicisme tegenover het protestantisme. De tijd van economische expansie: denk bijvoorbeeld aan de oprichting van de VOC. De Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met deze roerige periode.

Ook op muzikaal gebied een interessante tijd. Zowel in de lage landen als in Spanje.

VivaVox kiest deze periode als thema voor het nieuwe seizoen.

Het zomerconcert in 2018 zal bestaan uit muziek van Spaanse en Nederlandse componisten. Zoals Guerrero, Victoria en Morales. Maar we besteden ook aandacht aan Geuzenliederen, onder meer  uit de verzamelbundel Nederlandtsche gedenck-clanck van Adriaen Valerius.

Ook bij het kerstconcert 2017 zingen we muziek van Spaanse componisten en componisten uit de lage landen. Muziek die Cantiones natalitiæ genoemd worden. Dit zijn kerstliederen die zowel in het Latijn als in de volkstaal, het Nederlands, gezongen werden. De Latijnse benaming is ontleend aan de titels van een aantal bundels uit Antwerpen.

Meezingen? Kijk hier!

[Afbeelding: Musicerend gezelschap bij toortslicht, Johann Theodor de Bry, naar Pieter de Jode, naar Adam van Noort, 1596, Rijksmuseum]

Deel deze pagina:

Op naar het nieuwe seizoen

Ons concert Canterò! op 28 mei was een succes, mede dankzij HetConsort3.0. De leden van VivaVox hebben daarna nog een avond ontspannen een aantal ‘gouwe ouwe’ renaissancemuziekstukken samen gezongen  – VivaVox is nu met zomerreces. Op dinsdag 29 augustus gaan we weer van start met een nieuw seizoen. Waarin we nieuw repertoire gaan oefenen voor een concert in het voorjaar van 2018.

Kerst

Al is het hoogzomer – we denken nu alweer na over de kerst. Ook dit jaar hebben we een leuk kerstkoorproject in de planning: een relatief beperkt aantal repetities en één sfeervolle uitvoering. We zingen oude kerstmuziek en andere renaissancemuziek die past in de kerstsfeer. Dat zijn gegarandeerd geen grijsgedraaide nummers! Data zijn nu nog niet bekend; houd onze website en/of onze Facebookpagina in de gaten!

Na de zomer meezingen met de altijd weer even verrassende als welluidende koormuziek uit vooral de 16e en 17e eeuw? Een kennismaking kan altijd!

Deel deze pagina: