Canterò!

Datum/Tijd
Date(s) - 28/05/2017
15:30 - 17:00

Locatie
Johanneskerk Oosthem

Categorieën Geen Categorieën


VivaVox brengt muziek uit de Italiaanse renaissance: ‘Canterò!’

Op zondagmiddag 28 mei 2017 brengt vocaal ensemble VivaVox het concert ‘Canterò!’, met koormuziek uit de Italiaanse renaissance. Aanvang 15:30 uur, Johanneskerk, Oosthem. Medewerking wordt verleend door kamermuziekensemble HetConsort3.0.

Canterò!, de titel van het concert, is Italiaans voor ‘ik zal zingen’. Veel van de muziek die tijdens deze middag zal klinken, heeft een verbinding met de muziek die in de 17e eeuw in de San Marcobasiliek in Venetië heeft geklonken. Destijds was dit hét centrum van muzikale vernieuwing. Veel componisten waren hier werkzaam of studeerden bij de kapelmeester / organist van de San Marco. Uit deze tijd stamt de compositietechniek van de Cori Spezzati, dit is ‘dubbelkorige’ muziek. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat twee koren op enige afstand van elkaar stonden om een stereo-effect te bewerkstelligen.  Tijdens het concert worden twee muziekstukken uitgevoerd o.a. van Giovanni Gabrieli, de grondlegger van Cori Spezzati, waarbij het eerste koor gezongen wordt en het tweede koor gespeeld door HetConsort3.0.

De veelzijdigheid van de Italiaanse renaissancemuziek komt aan bod. Liederen over de liefde zoals ‘Io canterei d’amor’ van Cipriano de Rore. Geestelijke muziek: delen uit de mis van Andrea Gabrieli. Maar ook liederlijke liederen; bijvoorbeeld Matona, mia cara van Orlando di Lasso, waarin een dronken soldaat een meisje probeert te versieren. De vocale muziek wordt afgewisseld met instrumentale werken door HetConsort3.0.

Het 15-koppige vocaal ensemble VivaVox staat onder leiding van Alie van Veldhuizen.

HetConsort3.0 wordt gevormd door Marleen Veldstra (viool), Corien Kok (cello) en Carl Visser (klavecimbel).

Entree: € 10,00; kaarten aan de zaal.

 

Deel deze pagina: