Nieuws

Vivavox zoekt sopraan!

Vocaal Ensemble Vivavox is op zoek naar een sopraan! *) We zingen een breed scala oude muziek, met name a capella, uit renaissance en middeleeuwen. Vivavox staat onder leiding van dirigent Alie van Veldhuizen. We repeteren op dinsdagavond in een rijksmonument – het dorpskerkje van Friens. En we zijn gewoon een héél leuk koor, met leden uit heel Fryslân. 😊 Kijk hier voor meer informatie!
*) Andere stemgroepen zijn natuurlijk ook welkom voor een kennismaking!
Deel deze pagina:

Terugblik In Vuur en Vlam

In een goedgevulde Kruiskerk in Burgum brachten Vocaal Ensemble Vivavox en koperensemble High Moor Brass op 14 mei 2023 een programma met renaissancemuziek. Met muzikale uitersten: van de uiterst devote muziek van Thomas Tallis tot scabreuze liedjes van Orlando di Lasso. Koor en blazers hadden plezier in het optreden, waarbij koor en koperensemble afzonderlijk, maar ook samen muziekstukken als een soort ‘dubbelkoor’ brachten. Van het publiek werd een actieve inbreng verwacht: de aanwezigen brachten het er uitstekend vanaf in hun muzikale aandeel in een canon van Thomas Tallis, alles onder leiding van onze onvolprezen dirigent Alie van Veldhuizen. Wij kijken met plezier terug op In Vuur en Vlam!

[Foto’s: Frans Andringa]

Deel deze pagina:

In Vuur en Vlam

De generale repetitie is achter de rug. Vocaal Ensemble Vivavox en blazersensemble High Moor Brass brengen zondagmiddag 14 mei 2023, 15.30 uur een welluidende keuze uit de muziek uit de renaissance. In de fraaie ambiance van de Kruiskerk in Burgum. Dat wil je niet missen! Klik hier voor meer informatie.

Deel deze pagina:

Meezingen met het NKK

Vivavox zingt doorgaans repertoire uit middeleeuwen en renaissance – en met de vele muziek die uit die periode is overgeleverd kunnen we nog járen vooruit. Maar vandaag hebben we ons toch begeven op het gladde ijs van de hedendaagse muziek.

Hoe kwam dat? Het Nederlands Kamerkoor (NKK) organiseerde op 22 april 2023 een ‘meezingdag’ in de Oosterpoort in Groningen – onder leiding van dirigent Peter Dijkstra en met workshops door professionele zangers van het NKK. En voor deze bijzondere meezingdag had Vivavox zich (vrijwel) compleet ingeschreven.

We gingen goed voorbereid op pad – onder leiding van onze dirigent Alie van Veldhuizen hadden we al twee zaterdagochtenden besteed aan het doornemen van het repertoire: twee stukken van Thomas Tallis, die uitstekend bij Vivavox passen, twee stukken van de hedendaagse componist Arvo Pärt en een stuk van Peteris Vasks. Met name het laatste stuk, ‘Madrigals’, is een mengeling van gestructureerde improvisatie en ‘zingen wat er op het blad staat’, voor Vivavox een niet-alledaagse muzikale benadering. Voor sommige stukken is het predicaat ‘pittig’ zeker van toepassing.

We zijn dankzij de adviezen van de de NKK-zangers weer helemaal up-to-date voor wat betreft stemvorming, uitspraak (onder meer van het Russisch), ademsteun en allerlei andere voor zangers onontbeerlijke zaken. Na alle oefeningen en repetities brachten de ongeveer honderd aanwezige zangers en zangeressen aan het einde van de dag het ingestudeerde programma voor een publiek van belangstellende familieleden, vrienden en muziekliefhebbers.

Vooral: het was een leerzame en vooral erg leuke dag, waarin professionele en amateurmusici samen tot een mooi eindresultaat kwamen. Met dank aan het NKK voor dit mooie initiatief! Wij begrijpen dat de meezingdagen een traditie moeten gaan worden, dus wie weet volgend jaar weer!

Deel deze pagina:

14 mei 2023: Concert ‘In Vuur en Vlam’

Vocaal Ensemble Vivavox brengt samen met koperensemble High Moor Brass een programma met bijzondere muziek uit de renaissance. Zondag 14 mei 2023, 15.30 uur, Kruiskerk, Nieuwstad 5, Burgum.

De muziektraditie van de renaissance kent een verrassende rijkdom. Dansmuziek, liedjes over alle mogelijke onderwerpen, instrumentale muziek op een keur van instrumenten waaronder de (voorlopers van) koperen blaasinstrumenten. Geestelijke muziek waarvan je stil wordt maar ook wereldlijke muziek waarvan je op het puntje van je stoel gaat zitten.

De keuze voor de titel is mede gebaseerd op een aantal liefdesliedjes waarbij de verliefde zanger roept om water om ‘het vuur van de liefde’ te blussen.

Vivavox brengt onder leiding van Alie van Veldhuizen deze niet altijd alledaagse renaissancemuziek. High Moor Brass brengt enkele mooie instrumentale stukken uit deze periode ten gehore. En natuurlijk brengen zangers en koperblazers ook enkele muziekstukken samen!

Bezoekers zijn van harte welkom!

Toegang € 12,50, tot 12 jaar gratis; CJP € 5,-. Kaarten alleen aan de zaal.

Meer informatie: klik hier!

Deel deze pagina:

Workshop

Er kwam verbazend veel langs in de workshop die mezzosopraan en zangpedagoog Netty Otter voor Vivavox verzorgde op 17 januari 2023 in ons ‘repetitielokaal’, het kerkje van Friens. Ademsteun, helder articuleren, hoge tonen, lage tonen, lange noten, korte nootjes,  de juiste uitspraak… En vooral: Netty heeft ons op een heel plezierige manier op weg geholpen om de stukken die we zingen bewust te zingen. Een waardevolle avond, zo’n workshop!

Deel deze pagina:

In Dulci Jubilo

Vivavox kijkt met veel plezier terug op twee geslaagde kerstoptredens onder de naam ‘In Dulci Jubilo’.  Op 20 december 2022 in de Galileakapel in Leeuwarden en op 21 december in het kerkje van Friens. Beide keren een zaal vol enthousiaste muziekliefhebbers,een koor dat er duidelijk zin in had, en mooie kerstmuziek uit middeleeuwen en renaissance.

Onder leiding van dirigent Alie van Veldhuizen en met orgelbegeleiding van Auke de Boer zong Vivavox over alle symboliek van het kerstverhaal: de annunciatie, de engelen, de herders, de os en de ezel, de ster, de wijzen uit het oosten en Herodes met zijn snode plannen, en dat in zeven verschillende talen: Duits, Frans, Nederlands, Fries, Engels, Latijn en de Inca-taal Quecha. En kerst is geen kerst zonder samenzang, en daarbij liet het publiek bij beide optredens uiterst melodieus van zich horen.

In Leeuwarden was Vivavox te gast in de Galileakapel, een mooi klein kerkje dat verscholen is op het binnenterrein achter Droevendal en Oosterkade. In Friens zongen we op onze ’thuisbasis’  – het dorpskerkje, voor de gelegenheid prachtig in kerstsfeer versierd door een groep enthousiaste Vivavoxers.

Vivavox gaat na de feestdagen door met repetities voor het voorjaarsprogramma ‘Vuur en Vlam’.

Vivavox wenst iedereen fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling!

[Foto’s: Frans Andringa, Frits Mostert, Rintsje Zijlstra]

Deel deze pagina:

Kerst in aantocht!

Vivavox is al helemaal in kerstsfeer. Weliswaar is Sinterklaas nog niet eens in ons land, maar met het repeteren van kerstrepertoire moet je op tijd beginnen. Voor de gelegenheid is Vivavox uitgebreid met een aantal gastzangers*essen, dus we zijn met een extra groot koor.

We hebben weer mooi en bijzonder kerstrepertoire op de lessenaar staan. Het prachtige O Magnum Mysterium van Victoria bijvoorbeeld, een paar bekendere en minder bekende kerstnummers en een paar ‘meezingers’.

En er is een unicum in de historie van Vivavox, een Zuid-Amerikaans kerstlied. Hanacpachap cussicuinin wordt toegeschreven aan de Spanjaard Juan Pérez de Bocanegra (1560 – 1645). Hij was een seculiere predikant (hoewel verwant aan de Franciscanen) en musicus. Hij vestigde zich in Peru, waar hij het Quecha leerde beheersen, de Inca-taal van die tijd, én dat is de taal waarin dit adventslied wordt gezongen. Het is het oudste bekende lied uit de Nieuwe Wereld.

De jaarlijkse feestelijke kerstuitvoering vindt plaats op woensdagavond 21 december in het kerkje van Friens.

Deel deze pagina:

VivaVox zingt over legendarische gans

VivaVox heeft de repetities na het zomerreces weer met veel plezier hervat. Eén van de stukken op het nieuwe repertoire is ‘Audite Nova’- een bijzonder en humoristisch lied van Orlando di Lasso, waarin de bereiding en het nuttigen van een gebraden gans wordt bezongen.

Een gans, “das is Sanct Martins Vögelein”, staat in de tekst. Het lied is gebaseerd op een Duitse traditie, waarbij op Sint Maarten (11 november) gans wordt gegeten. Daar is een mooi verhaal aan verbonden.

Sint Maarten werd in het jaar 371 gekozen tot bisschop van de Franse stad Tours. Volgens de overlevering was Sint Maarten een zeer bescheiden iemand en hij vond zich niet waardig genoeg voor dat hoge ambt. Daarom verstopte hij zich in een ganzenhok. Maar de ganzen maakten zo veel lawaai dat de boer een kijkje kwam nemen en Sint Maarten werd alsnog gevonden.

Er zijn trouwens nog meer variaties op de legende van de Sankt Martinsganshier compleet mét recept (Duitstalig).

Erg diervriendelijk is het lied natuurlijk niet, maar het is wél heel leuk om te zingen. Hier een uitvoering van het Orlando di Lasso Ensemble Hannover.

Ook meezingen met Audite Nova en andere mooie muziek uit de renaissance? We maken graag kennis!

VivaVox repeteert in het kerkje in Friens.
Deel deze pagina:

Afsluiting seizoen

Met een gezellig etentje in de zonovergoten tuin, en een vaartocht op het Heegermeer hebben we het seizoen afgesloten. Op de boot van koorlid Johannes hebben we op het stille water met veel plezier een paar prachtige liederen gezongen. Het was een waardige afsluiting. Na de zomer pakt VivaVox de draad weer op voor het nieuwe programma ‘Vuur en Vlam’.

Deel deze pagina: