Nieuws

‘Lente, Liefde, Leven!’: voorjaarsconcert vol vocale muziek

Vocaal Ensemble Vivavox en het Noordijper Kamerkoor brengen een gezamenlijk concert met het thema ‘Lente, Liefde, Leven!’. Aan het concert wordt meegewerkt door Jochem Schuurman (orgel) en Derk Stegeman (cello).


Er zijn twee data:

  • zaterdag 13 april 2024, 20.00 – 21.30, Kruiskerk Burgum
  • zondag 14 april 2024, 15.30 – 17.00, Kerk van Baaium.
    Toegangsprijs aan de zaal € 17,50, in de voorverkoop € 15,00.

Reserveer hier uw kaarten!

Het idee ontstond in het voorjaar van 2023 om een samenwerkingsproject met twee koren te gaan doen om dubbelkorige muziek uit de vroege barok te kunnen uitvoeren, om bij elkaar ‘in de keuken te kijken’ en voor het plezier van samen zingen. Het thema ‘Lente, Liefde, Leven!’ geeft de sfeer van dit project aan. Een lenteconcert, immers, in de lente ontstaat nieuw leven en liefde speelt daarin een grote rol. En dat geldt ook voor de muziek.

Centraal staat in het programma het Magnificat van Heinrich Schütz, de lofzang van Maria waarin ze haar liefde voor God en haar dankbaarheid dat ze een kind verwacht bezingt. Schütz heeft het geschreven voor twee koren. Het ene koor wordt door het Noordijper Kamerkoor gezongen en het andere koor door Vocaal Ensemble Vivavox. De koren zullen hiernaast nog twee dubbelkorige werken van Hassler ten gehore brengen. Dubbelkorig zingen laat letterlijk de verbinding tussen de beide koren zien en horen.

Daarnaast zingen de twee koren afzonderlijk vierstemmige muziek van componisten uit renaissance en vroege barok, zoals Orlando di Lasso, Thomas Morley, Josquin des Prez en John Dowland. Jochem Schuurman en Derk Stegeman verzorgen enkele muzikale intermezzi.

Kaarten reserveren: klik hier!

Deel deze pagina:

Un bel bambino

De laatste zitplaats in het kerkje van Friens was bezet, de kerk was sfeervol versierd, er was een ruimte keuze aan heerlijke hapjes en drankjes voor de nazit – het kerstconcert ‘Un bel bambino’ op 19 december 2023 was een feestje voor bezoekers en zangers.

Vivavox had een mooi kerstrepertoire voorbereid, waaronder flink wat nieuwe stukken. Zo begonnen we met het Zweedse Jul, jul, strålande jul, met kaarsjes in de donkere kerk. Er was alle ruimte voor oude en nieuwe kerstmuziek en het publiek kon met enkele stukken meezingen.

Harpiste Marije Vijselaar was onze solist; ze begeleidde het koor bij enkele stukken en speelde een aantal solostukken. Het prachtige spel van Marije op dit bijzondere instrument maakte indruk op koor en publiek. Kortom, een geslaagd concert!

(Wat wij trouwens niet vooraf wisten: in het publiek bevond zich een tekenaar die een aantal Vivavoxers op een bijzondere manier heeft vastgelegd – zie de laatste afbeelding hieronder. Rintje Zijlstra maakte de foto’s.)

Deel deze pagina:

Kerstconcert ‘Un bel bambino’

Op dinsdag 19 december 2023 vindt kerstconcert ‘Un bel bambino’ plaats, in de kerk van Friens. ‘Vandaag is een mooi kindje geboren!’ Het is het thema van een oud Italiaans kerstlied dat op het concertprogramma staat. Het verhaalt over de herders die het Christuskind geschenken brengen: fruit, bloemen, kaas, melk en wijn. Ook de drie wijzen maken hun opwachting. Alle aspecten van het mooie kerstverhaal zijn in de loop van de eeuwen op muziek gezet, en we hebben uit die muzikale overvloed een keuze gemaakt: bekende en minder bekende kerstliederen uit alle tijden en uit alle windstreken: van Zweden tot Italië, van Engeland tot Duitsland.

Aan het concert wordt meegewerkt door harpiste Marije Vijselaar; de muzikale leiding wordt verzorgd door onze dirigent Alie van Veldhuizen.

Zoals gebruikelijk bij dit inmiddels traditionele Vivavox-kerstconcert zijn er ook nummers waarbij het publiek kan meezingen, en we sluiten af met een gezellige nazit met hapjes en drankjes.

Kaarten reserveren kan nu al: klik hier!

Deel deze pagina:

Sinterklaas op bezoek

Op pakjesavond, 5 december 2023, repeteert Vivavox, zoals altijd. Het kerstoptreden staat immers voor de deur – maar niet alle koorleden zijn aanwezig. Intussen naderen in het duistere Friens twee vreemdelingen het oude kerkje waar Vivavox repeteert. Het zijn niemand minder dan Sint Nicolaas zelf en zijn trouwe Piet, met een behartenswaardig woord voor koorleden en dirigent, traktaties voor iedereen en een toepasselijk Sinterklaaslied op de melodie van ‘Es ist ein Ros entsprungen’. Jammer dat de beide Fritsen pas na het afscheid van de Sint in Friens arriveerden… 😉

Deel deze pagina:

Een extra repetitie

Nog een maand tot de kerst, en zelfs nog iets korter tot ons kerstconcert op 19 december! Om de puntjes nog eens goed op de i van ons kerstrepertoire te zetten repeteerde Vivavox op 25 november in het dorpshuis van Baaium.

Het was niet alleen een nuttige repetitie, maar ook een heel gezellige: met dank aan Dieuwke voor het regelen van de locatie, aan Ettie en Anita voor de heerlijke traktaties bij de koffie en uiteraard aan onze dirigent Alie van Veldhuizen die ons, enthousiast als altijd, hielp met het laveren langs muzikale klippen en de kerstnummers nóg mooier liet klinken!

Deel deze pagina:

Mijlpaal

Een klein feestje bij Vivavox op 31 oktober: onze dirigent Alie van Veldhuizen is met pensioen! Dat wil zeggen: met pensioen bij haar reguliere onderwijsbaan, maar gelukkig niet bij Vivavox! Monique en Dieuwke verrasten koor en dirigent met zelfgebakken appeltaart en bonbons om deze bijzondere gebeurtenis luister bij te zetten.

Deel deze pagina:

Zing mee met het Vivavox-kerstkoor!

Vivavox organiseert ook dit jaar weer een feestelijk kerstconcert met eigen leden én met gastzangers. Vanaf 31 oktober 2023 gaan we op de dinsdagavond aan de slag om een aantal mooie kerstliederen uit de renaissance in te studeren. Maar we beperken ons niet tot oude muziek: ook een Zweeds kerstlied en een kerstlied van John Rutter staan op het programma. We repeteren niet alleen ‘live’, er zijn ook oefenbestanden beschikbaar om het instuderen nóg gemakkelijker te maken.

We sluiten de reeks repetities af met een kerstconcert op dinsdagavond 19 december 2023 in het kerkje van Friens, met medewerking van harpiste Marije Vijselaar.

Gastzangers betalen € 50 voor deelname. Zin om mee te zingen? Meld je aan via info@vivavox.nl.

Deel deze pagina:

Dirigent

Onze vaste dirigent, Alie van Veldhuizen, geniet van een paar weken welverdiende vakantie. Gelukkig neemt dirigent Martijn van Dongen het tijdelijk van haar over, dus er wordt nog steeds flink gerepeteerd. We zijn blij met Martijn – niet alleen omdat de repetities op een plezierige manier doorgaan, maar we gaan haar dit seizoen nog vaker tegenkomen. Ons voorjaarsconcert in 2024 wordt een optreden met twee koren: Vivavox (onder leiding van Alie van Veldhuizen) en het Noordijper Kamerkoor – waarvan Martijn de vaste dirigent is. Kortom, een win-winsituatie!

Deel deze pagina:

Geen sleutel…

Vivavox repeteert in het monumentale dorpskerkje van Friens. Een fijne locatie om te zingen. Op 3 oktober bleek de Vivavoxer die gewoonlijk de kerkdeur voor het koor opent inderhaast de verkeerde sleutelbos van thuis te hebben meegenomen. (Nee, we noemen geen namen…) Lichte paniek en er volgde een razendsnelle logistieke actie om de sleutel alsnog in Friens te krijgen, maar het duurde toch even voor we naar binnen konden. En wat doe je als koor in de tussentijd? Nou gewoon: in de invallende duisternis hebben we lekker buiten voor de kerk gezongen. Gelukkig kwam het na redelijk korte tijd allemaal goed en hebben we de repetitie binnen voortgezet.

Deel deze pagina: