De winter is een strenge gast

De kerk van Friens in winterse sfeer.

Vocaal Ensemble VivaVox organiseert ook dit jaar weer een winterproject voor iedereen die het leuk vindt om oude muziek te zingen.  Onder de titel ‘De winter is een strenge gast’ repeteren de koorzangers muziek van middeleeuwen tot renaissance, van anonieme middeleeuwse toondichters tot muziek van bekende componisten zoals Byrd en Praetorius. Muziek met winterse thema’s: kou, sneeuw en ijs, en feestelijke liederen rond kerst. Fijn om te horen en om te zingen!

Zes repetitieavonden en een sfeervolle uitvoering in het mooie kerkje van Friens. Van 12 november-20 december.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden!

Deel deze pagina:

VivaVox zingt muziek uit kloosters en kastelen

William ByrdVocaal Ensemble Vivavox begint op 27 augustus 2019 met het instuderen van prachtige nieuwe koormuziek uit renaissance en middeleeuwen. Thema: kloosters en kastelen. Aan de ene kant strijdliederen, drinkliederen en minneliederen: wereldlijke muziek die onder meer in kastelen ten gehore werd gebracht, maar ook in herbergen. Aan de andere kant gaan we geestelijke muziek instuderen. Prachtige muziek die getuigt van een diepe spiritualiteit.

Toentertijd lagen wereldlijke en geestelijke muziek niet zo ver uit elkaar. Populaire straatdeuntjes werden geregeld gebruikt als motief voor geestelijke muziek. Op het programma staat onder meer L’Homme Armé, een ruw krijgslied uit de late middeleeuwen. De componist Johannes Ockeghem gebruikte deze melodie in een mis waarvan we het Kyrië gaan zingen. Daarnaast zingen we muziek van componisten zoals William Byrd, Orlando di Lasso, Josquin des Prez en anderen.

Verrassende muziek uit een boeiend verleden. Heerlijk om naar te luisteren, maar ook om zelf te zingen. Meedoen? Belangstellende zangers zijn welkom, ook op projectbasis. Neem gerust contact op!

Deel deze pagina:

Met tranen het zomerreces in

VivaVox sloot vandaag in Friens het koorproject ‘Farewell, goodbye!’ af. Gedurende zes weken is gerepeteerd op met name Engels repertoire over het thema afscheid en andere verdrietige zaken. VivaVox was versterkt met een aantal projectzangers. We hebben met veel plezier samen gerepeteerd onder leiding van Alie van Veldhuizen, en we hebben met veel plezier het project afgesloten met een muzikale bijeenkomst. We hebben een tiental liederen ten gehore gebracht met weliswaar teksten vol tranen, maar met prachtige melodieën.

Voor VivaVox begint nu het zomerreces, na de zomer gaan we weer van start!

[Foto’s: Doetie Talsma]

Deel deze pagina:

Van Bourgondisch Genieten naar Farewell, goodbye!

VivaVox kijkt met veel plezier terug op een bijzonder geslaagd optreden in Jorwert op 31 maart. De sfeer zat er in, de zaal was vol, onze zangers onder leiding van Alie van Veldhuizen, en instrumentalisten Jelle Rollema en Martijn van Dongen lieten zich van hun beste kant horen voor een enthousiast publiek. Genieten! Er zijn foto’s!

En inmiddels kijken we vooruit naar nóg een optreden. Het wordt een beetje een informeel optreden, maar we willen liefhebbers van onze muziek graag laten meegenieten van de afsluiting van koorproject Farewell, goodbye. We hebben een aantal mooie liederen rond het thema afscheid ingestudeerd met onze leden en een groep enthousiaste gastzangers. We laten ze u graag horen op zaterdag 25 mei, 14.00 uur in Friens. Welkom!

Deel deze pagina:

Koorproject ‘Farewell, Goodbye’: renaissancemuziek rond afscheid

Vocaal ensemble VivaVox organiseert dit voorjaar het project ‘Farewell, goodbye!’: zes repetities en een muzikale afsluiting. Liefhebbers van oude muziek en alle andere muziekliefhebbers kunnen meedoen. Van 2 april t/m 25 mei verkent het ensemble een verscheidenheid aan renaissancemuziek rond het thema ‘afscheid’.

Met de Brexit een beetje in het achterhoofd is vooral Engelse muziek gekozen. Liederen over afscheid zoals John Dowland’s droevige ‘Now, O Now, I Needs Must Part’, maar voor de afwisseling staat ook de triomfantelijke Agincourt Carol op het programma – een loflied op de overwinning van de Engelse vorst Hendrik V op een Frans ridderleger in 1415. Dirigent Alie van Veldhuizen leidt de zangers naar een welluidend eindresultaat.

Er wordt op dinsdagavond gerepeteerd in het monumentale kerkje van Friens (bij Jirnsum), de afsluiting is op zaterdag 25 mei. Deelname kost € 50. Meer informatie is te vinden op www.vivavox.nl/farewell

Deel deze pagina:

Koordag 8 december 2018

VivaVox repeteert wekelijks en af en toe wordt het koor ‘bijgeschoold’. Vandaag nam alt Netty Otter ons mee langs ontspannen zingen, goed ademhalen, bewust zijn van je instrument en veel andere manieren om het maximale uit je stem te halen. Met fijne oefeningen werd het een vrolijke dag waarop de VivaVoxers genoten van het samen maken van mooie muziek.

Bassen Frits en Frits (vooral Frits) hadden nog een verrassing meegenomen: een traktatie ter ere van Sinterklaas met een bijpassend gedicht, dat vol overtuiging werd voorgedragen door voorzitter Ineke. Een geslaagde dag!

Deel deze pagina:

VivaVox zoekt zangers voor Bourgondische muziek

PKN-kerk Friens

Vocaal Ensemble VivaVox zoekt liefhebbers van Bourgondische muziek uit de renaissance. Om die muziek zélf mee te zingen, wel te verstaan.

Het kleine ensemble zoekt versterking voor een langdurig project waarin Franse muziek van ca. 500 jaar geleden wordt gezongen. Er wordt gewerkt aan een programma met renaissancemuziek van de Bourgondische School. Deze muziekstroming geniet grote faam. Zoals de Italianen voorbeelden zijn in de beeldende kunst, zijn de Bourgondiërs dat voor de muziek. Muziek die een plezier is om te beluisteren én om te zingen! VivaVox kan bij alle stemgroepen ondersteuning gebruiken.

VivaVox repeteert op dinsdagavonden in het kerkje van Friens, bij Jirnsum.

Kijk rond op onze website voor meer informatie!

Deel deze pagina:

VivaVox gaat Bourgondisch!

Het thema voor ons nieuwe muzikale seizoen: het Bourgondische leven in de renaissance!

We gaan werken aan een programma met renaissancemuziek uit Frankrijk. De periode waarin het Bourgondische leven volop werd genoten. De Bourgondische School geniet grote faam. Zoals de Italianen voorbeelden zijn in de beeldende kunst, zijn de Bourgondiërs dat voor de muziek.

Franse componisten van zo’n 500 jaar terug schreven muziek die een plezier is om te beluisteren én om te zingen! We gaan aan de slag met muziek van onder meer Pierre Attaingnant, Pierre Certon, Clément Janequin, Claude le Jeune, Pierre Passereau, Claudin de Sermisy.

Luister bijvoorbeeld eens naar een uitvoering van “Il est bel et bon” van Passereau!

Ook meezingen? Kijk hier!

Deel deze pagina:

L’Homme Armé

vlcsnap-2018-06-04-21h37m59s062_1280pxDe gewapende man moet met vrezen – één van de muziekstukken die VivaVox op 3 juni 2018 ten gehore bracht in Boksum. En er was meer wapengekletter en diepe ellende: stukken van Valerius met een aanbeveling de Spanjaard om de oren te slaan, een stuk van Guerrero waarin St Caecilia de soldaten van Christus aanmoedigt de wapenrusting op te nemen, en een diepbedroefd Spanje dat het zonder troonopvolger moet stellen in Del Encina’s Trist’Espana. Geen wonder, als de 80-jarige oorlog de leidraad vormt voor het programma. Gelukkig was er ook lichtvoetiger muziek zowel van Spaanse als Nederlandse bodem. HetConsort3.0 begeleidde en soleerde, en verteller Jan Pasma vertelde het verhaal van de slag bij Boksum in 1586.

Alle lof van koor en publiek was er uiteraard voor dirigent Alie van Veldhuizen die alles in goede banen leidde, en de originaliteitprijs was er voor bassen Frits en Frits, die onverhoeds als een soort Blues Brothers op volstrekt eigen manier een couplet van Valerius kracht bijzetten.

VivaVox gaat nu met zomerreces, in september gaan we weer van start met een nieuw programma!

De foto’s: hier!

Deel deze pagina: