Nieuws

Workshop

Er kwam verbazend veel langs in de workshop die mezzosopraan en zangpedagoog Netty Otter voor Vivavox verzorgde op 17 januari 2023 in ons ‘repetitielokaal’, het kerkje van Friens. Ademsteun, helder articuleren, hoge tonen, lage tonen, lange noten, korte nootjes,  de juiste uitspraak… En vooral: Netty heeft ons op een heel plezierige manier op weg geholpen om de stukken die we zingen bewust te zingen. Een waardevolle avond, zo’n workshop!

Deel deze pagina:

In Dulci Jubilo

Vivavox kijkt met veel plezier terug op twee geslaagde kerstoptredens onder de naam ‘In Dulci Jubilo’.  Op 20 december 2022 in de Galileakapel in Leeuwarden en op 21 december in het kerkje van Friens. Beide keren een zaal vol enthousiaste muziekliefhebbers,een koor dat er duidelijk zin in had, en mooie kerstmuziek uit middeleeuwen en renaissance.

Onder leiding van dirigent Alie van Veldhuizen en met orgelbegeleiding van Auke de Boer zong Vivavox over alle symboliek van het kerstverhaal: de annunciatie, de engelen, de herders, de os en de ezel, de ster, de wijzen uit het oosten en Herodes met zijn snode plannen, en dat in zeven verschillende talen: Duits, Frans, Nederlands, Fries, Engels, Latijn en de Inca-taal Quecha. En kerst is geen kerst zonder samenzang, en daarbij liet het publiek bij beide optredens uiterst melodieus van zich horen.

In Leeuwarden was Vivavox te gast in de Galileakapel, een mooi klein kerkje dat verscholen is op het binnenterrein achter Droevendal en Oosterkade. In Friens zongen we op onze ’thuisbasis’  – het dorpskerkje, voor de gelegenheid prachtig in kerstsfeer versierd door een groep enthousiaste Vivavoxers.

Vivavox gaat na de feestdagen door met repetities voor het voorjaarsprogramma ‘Vuur en Vlam’.

Vivavox wenst iedereen fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling!

[Foto’s: Frans Andringa, Frits Mostert, Rintsje Zijlstra]

Deel deze pagina:

Kerst in aantocht!

Vivavox is al helemaal in kerstsfeer. Weliswaar is Sinterklaas nog niet eens in ons land, maar met het repeteren van kerstrepertoire moet je op tijd beginnen. Voor de gelegenheid is Vivavox uitgebreid met een aantal gastzangers*essen, dus we zijn met een extra groot koor.

We hebben weer mooi en bijzonder kerstrepertoire op de lessenaar staan. Het prachtige O Magnum Mysterium van Victoria bijvoorbeeld, een paar bekendere en minder bekende kerstnummers en een paar ‘meezingers’.

En er is een unicum in de historie van Vivavox, een Zuid-Amerikaans kerstlied. Hanacpachap cussicuinin wordt toegeschreven aan de Spanjaard Juan Pérez de Bocanegra (1560 – 1645). Hij was een seculiere predikant (hoewel verwant aan de Franciscanen) en musicus. Hij vestigde zich in Peru, waar hij het Quecha leerde beheersen, de Inca-taal van die tijd, én dat is de taal waarin dit adventslied wordt gezongen. Het is het oudste bekende lied uit de Nieuwe Wereld.

De jaarlijkse feestelijke kerstuitvoering vindt plaats op woensdagavond 21 december in het kerkje van Friens.

Deel deze pagina:

VivaVox zingt over legendarische gans

VivaVox heeft de repetities na het zomerreces weer met veel plezier hervat. Eén van de stukken op het nieuwe repertoire is ‘Audite Nova’- een bijzonder en humoristisch lied van Orlando di Lasso, waarin de bereiding en het nuttigen van een gebraden gans wordt bezongen.

Een gans, “das is Sanct Martins Vögelein”, staat in de tekst. Het lied is gebaseerd op een Duitse traditie, waarbij op Sint Maarten (11 november) gans wordt gegeten. Daar is een mooi verhaal aan verbonden.

Sint Maarten werd in het jaar 371 gekozen tot bisschop van de Franse stad Tours. Volgens de overlevering was Sint Maarten een zeer bescheiden iemand en hij vond zich niet waardig genoeg voor dat hoge ambt. Daarom verstopte hij zich in een ganzenhok. Maar de ganzen maakten zo veel lawaai dat de boer een kijkje kwam nemen en Sint Maarten werd alsnog gevonden.

Er zijn trouwens nog meer variaties op de legende van de Sankt Martinsganshier compleet mét recept (Duitstalig).

Erg diervriendelijk is het lied natuurlijk niet, maar het is wél heel leuk om te zingen. Hier een uitvoering van het Orlando di Lasso Ensemble Hannover.

Ook meezingen met Audite Nova en andere mooie muziek uit de renaissance? We maken graag kennis!

VivaVox repeteert in het kerkje in Friens.
Deel deze pagina:

Afsluiting seizoen

Met een gezellig etentje in de zonovergoten tuin, en een vaartocht op het Heegermeer hebben we het seizoen afgesloten. Op de boot van koorlid Johannes hebben we op het stille water met veel plezier een paar prachtige liederen gezongen. Het was een waardige afsluiting. Na de zomer pakt VivaVox de draad weer op voor het nieuwe programma ‘Vuur en Vlam’.

Deel deze pagina:

Dromen en verlangen in Easterlittens

Voor het eerst in bijna tweeënhalf jaar kon VivaVox weer optreden. In een volle St. Margrytkerk in Easterlittens, onder muzikale leiding van onze dirigent Alie van Veldhuizen en met Auke de Boer op orgel en Tom de Vries op blokfluit en gamba.

Met het thema ‘dromen en verlangen’ als leidraad zongen we mooie muziekstukken uit de renaissance, met een uitstapje naar het romantische ‘Abendlied’ van Joseph Rheinberger. Met als uitsmijter een drinklied ‘Tosse the Pot’ en het altijd weer fijne Pase el Agoa.

Wij waren blij weer te kunnen optreden!

Rintje Zijlstra maakte prachtige foto’s!

Deel deze pagina:

Zingen op de boerderij

Gewoonlijk repeteert VivaVox in het prachtige kerkje van Friens. Op 26 april 2022 was er een kleine kink in de kabel: de kerk was in gebruik voor een video-opname. Friens liet zien waar een klein dorp groot in kan zijn: met een spontane actie kon onze repetitie gewoon doorgaan, op de deel van de boerderij van Bergsma: een enorme ruimte die ook wel wordt gebruikt door de plaatselijke toneelvereniging en voor allerhande festiviteiten. Dankjewel dat dit zo kon!

Deel deze pagina:

Dromen en verlangen

Het Vocaal Ensemble VivaVox mag weer zingen!

In de lange lockdownperiode droomde en verlangde het koor om weer met elkaar te kunnen zingen. Dit vormde de basis voor een nieuw programma: Dromen en Verlangen. Het ensemble heeft onder meer muziek van o.a. Marenzio, Dowland en Morales geselecteerd waarvan het koor nieuwe energie van kreeg. Dit programma wordt ten gehore gebracht in de monumentale St. Margrytkerk in Easterlittens: 22 mei 2022, 15.30 uur.

De blokfluitist en gambist Tom de Vries uit Aldtsjerk en de organist Auke de Boer uit Kollumersweach verlenen aan dit concert hun medewerking.

Bezoekers zijn van harte welkom!

Deel deze pagina:

Leren improviseren

Als koor met een duidelijke voorliefde voor muziek uit de renaissance zingen wij gewoonlijk hoe de muziek op onze partituren staat en hoe de dirigent het aangeeft. Op 9 april hielden we een koordag in dorpshuis De Skûle in Wyns – en dat was deze keer (bijna) zonder notenschrift en zonder vooraf te weten waar de noten naar toe gaan.

De improvisatieworkshop, kundig begeleid door Wilko Brouwers leidde tot de ontdekking van muzikale mogelijkheden waarvan we zelf nog niet eens wisten dat we dat óók konden. Wilko leidde ons door een wondere wereld vol splinternieuwe, zelf geïmproviseerde muziek. Voor sommige koorleden misschien eerst nog even wennen, maar het was geen sprong in het diepe en iedereen had de slag, en het plezier al snel te pakken. Een bijzondere en heel leuke manier om kennis te maken met elkaars muzikale mogelijkheden en creativiteit, en vooral ook om elkaar als koorleden op een andere manier te leren kennen. Improviseren. Gaan we vaker doen!

Leden van VivaVox improviseren, met percussieinstrumenten.
Deel deze pagina: