“L’Homme Armé”: Nederlandse en Spaanse muziek uit de 80-jarige oorlog

Datum/Tijd
Date(s) - 03/06/2018
15:30 - 16:45

Locatie
Sint-Margaretakerk

Categorieën Geen Categorieën


Vocaal ensemble VivaVox brengt het programma “L’Homme Armé” met Spaanse en Nederlandse muziek uit de tijd van de 80-jarige oorlog.

 

Het thema is muziek rond de 80-jarige oorlog. Rond de kerk van Boksum woedde op 17 januari 1586 de slag bij Boksum. Praktisch gesproken was dat een onderdeel van een uitgebreide plundertocht van Spaanse soldaten, die in Groningen gelegerd waren.

 

De muzikale rode draad wordt gevormd door liederen uit de “Nederlandtsche Gedenck-clanck” van Adriaen Valerius. Dit bekende boek is vooral een anti-Spaans en anti-katholiek pamflet. De tekst wordt afgewisseld met liederen, waarin God wordt geloofd en de Spanjaarden worden bespot.

 

Naast Nederlandse muziek zingt VivaVox ook Spaanse muziek uit dezelfde periode. Muziek die soms aansluit bij de contrareformatie zoals van de componist Tomas Luis de Victoria, maar er zal ook wereldlijke muziek klinken.

 

VivaVox staat onder muzikale leiding van Alie van Veldhuizen. Aan het concert wordt meegewerkt door Het Consort3.0 ( Marleen Veldstra (viool), Corien Kok (cello) en Carl Visser (orgel/klavecimbel))  en Jan Pasma, verteller.

 

Toegang € 10,- , tot 12 jaar gratis; CJP € 5,-. Kaarten alleen aan de zaal.

 

Deel deze pagina: