Dubbelkoor in Parregea

Dubbelkorigheid, in muziektermen ‘Cori Spezzati’. Een vinding van Venetiaanse renaissancecomponisten, dankbaar overgenomen door Duitse componisten zoals Jacobus Gallus en Michael Praetorius. Daadwerkelijk bedoeld voor twee koren, begonnen met twee koren tegenover elkaar op de balkons van de San Marco-basiliek in Venetië. Een soort renaissance-stereo.

2016-04-24 Viva Vox Parraga (51)_1280pxHet leek VivaVox een goed idee om ook eens dát soort muziek op de lessenaar te zetten. Probleem: hoe laat je een dubbelkorig werk klinken als je maar één koor hebt? Dan vraag je een koperensemble om de rol van het andere koor op zich te nemen. Bezoekers aan het lenteconcert ‘Lijden, Loven, Drinken, Minnen’ waren er getuige van dat dit een bijzonder geslaagde combinatie oplevert. Koperensemble High Moor Brass (trompetten, trombones, slagwerk) nam in twee muziekstukken de rol van koor 1 op zich, en VivaVox zong de muziek van koor 2. Dat werkt. En hóe!

Het lenteconcert bood de aanwezigen verder een staalkaart van muziek uit de Duitse renaissance. Geestelijk muziek, liefdesliederen waarin ook traantjes werden weggepinkt, en boertige drinkliederen. High Moor Brass speelde o.a. dansmuziek zoals gaillardes en begeleidde VivaVox in enkele stukken.

Een geslaagde combinatie en een geslaagd concert.

Foto’s (klik hier!) zijn van Rintje Zijlstra en Jolan van den Ende.

Deel deze pagina: