Concert ‘De Roos van Tudor’

Datum/Tijd
Date(s) - 01/02/2015
15:30 - 17:00

Locatie
Redbadtsjerke

Categorieën Geen Categorieën


De Roos van TudorVivaVox brengt Engelse koormuziek in ‘De Roos van Tudor’

Vocaal ensemble VivaVox brengt op zondag 1 februari 2015 het programma ‘De Roos van Tudor’. Aanvang 15.30 uur, in de Redbadtsjerke in Jorwert.

VivaVox zingt muziek uit de periode van de Tudorvorsten in Engeland, met name werken van de (hof)componist Thomas Tallis. De tijd van de Tudors (1485 – 1603) kenmerkte zich onder andere door de opkomst van het protestantisme in Engeland. Om die reden schreef Tallis veel liturgische muziek. Op het programma staan onder andere Tallis´ Nine Psalm Tunes for Archbishop Parker’s Psalter.

De titel van het concert is geïnspireerd door het werk waarmee VivaVox het concert zal openen: de dubbelcanon ‘Salve Radix’. In het 16e-eeuwse handschrift van dit bijzondere anonieme muziekstuk is de notenbalk rond een fraaie tekening van een roos gekalligrafeerd. In de tekst van het lied wordt de lof van de roos van de Tudor-dynastie bezongen.

Er staat ook wereldlijke muziek op het programma. VivaVox zingt enkele madrigalen van Thomas Tallis en van Orlando Gibbons. Daarnaast een lied dat is gecomponeerd door koning Hendrik VIII, één van de Tudor-vorsten, die verdienstelijk componeerde en musiceerde.

Aan het concert wordt meegewerkt door het viola da gamba-ensemble `Music For A While`. Viola da gamba, kortweg gamba genoemd, is familie van de strijkinstrumenten. Met name in Engeland waren in de 16e en 17e eeuw gambaconsorten (ensembles van verschillende gamba’s) populair.

Vocaal ensemble VivaVox zingt voornamelijk wereldlijke en geestelijke muziek uit de renaissance. Het ensemble telt veertien zangers en staat onder muzikale leiding van Alie van Veldhuizen.

Toegang € 7,50, CJP € 5,00, kinderen tot 12 jaar gratis.

 

Deel deze pagina: