Meezingen met het NKK

Vivavox zingt doorgaans repertoire uit middeleeuwen en renaissance – en met de vele muziek die uit die periode is overgeleverd kunnen we nog járen vooruit. Maar vandaag hebben we ons toch begeven op het gladde ijs van de hedendaagse muziek.

Hoe kwam dat? Het Nederlands Kamerkoor (NKK) organiseerde op 22 april 2023 een ‘meezingdag’ in de Oosterpoort in Groningen – onder leiding van dirigent Peter Dijkstra en met workshops door professionele zangers van het NKK. En voor deze bijzondere meezingdag had Vivavox zich (vrijwel) compleet ingeschreven.

We gingen goed voorbereid op pad – onder leiding van onze dirigent Alie van Veldhuizen hadden we al twee zaterdagochtenden besteed aan het doornemen van het repertoire: twee stukken van Thomas Tallis, die uitstekend bij Vivavox passen, twee stukken van de hedendaagse componist Arvo Pärt en een stuk van Peteris Vasks. Met name het laatste stuk, ‘Madrigals’, is een mengeling van gestructureerde improvisatie en ‘zingen wat er op het blad staat’, voor Vivavox een niet-alledaagse muzikale benadering. Voor sommige stukken is het predicaat ‘pittig’ zeker van toepassing.

We zijn dankzij de adviezen van de de NKK-zangers weer helemaal up-to-date voor wat betreft stemvorming, uitspraak (onder meer van het Russisch), ademsteun en allerlei andere voor zangers onontbeerlijke zaken. Na alle oefeningen en repetities brachten de ongeveer honderd aanwezige zangers en zangeressen aan het einde van de dag het ingestudeerde programma voor een publiek van belangstellende familieleden, vrienden en muziekliefhebbers.

Vooral: het was een leerzame en vooral erg leuke dag, waarin professionele en amateurmusici samen tot een mooi eindresultaat kwamen. Met dank aan het NKK voor dit mooie initiatief! Wij begrijpen dat de meezingdagen een traditie moeten gaan worden, dus wie weet volgend jaar weer!

Deel deze pagina: