Muziek uit de Spaanse Oorlog

De 80-jarige oorlog! 1568-1648. Een bijzondere periode in de Nederlandse geschiedenis. Nederland deed wat nog nóóit een land had gedaan: de soevereine vorst kreeg zijn congé en Nederland ging zelfstandig verder als republiek. Het was de tijd van de grote godsdiensttwisten: het katholicisme tegenover het protestantisme. De tijd van economische expansie: denk bijvoorbeeld aan de oprichting van de VOC. De Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met deze roerige periode.

Ook op muzikaal gebied een interessante tijd. Zowel in de lage landen als in Spanje.

VivaVox kiest deze periode als thema voor het nieuwe seizoen.

Het zomerconcert in 2018 zal bestaan uit muziek van Spaanse en Nederlandse componisten. Zoals Guerrero, Victoria en Morales. Maar we besteden ook aandacht aan Geuzenliederen, onder meer  uit de verzamelbundel Nederlandtsche gedenck-clanck van Adriaen Valerius.

Ook bij het kerstconcert 2017 zingen we muziek van Spaanse componisten en componisten uit de lage landen. Muziek die Cantiones natalitiæ genoemd worden. Dit zijn kerstliederen die zowel in het Latijn als in de volkstaal, het Nederlands, gezongen werden. De Latijnse benaming is ontleend aan de titels van een aantal bundels uit Antwerpen.

Meezingen? Kijk hier!

[Afbeelding: Musicerend gezelschap bij toortslicht, Johann Theodor de Bry, naar Pieter de Jode, naar Adam van Noort, 1596, Rijksmuseum]

Deel deze pagina: